Vormgever

Vormgever

Bij de opleiding Vormgever ontwikkel je je in vier jaar tijd als beginnend kunstenaar. Je oefent je skills in diverse specifieke lessen zoals ontwerpen, decor, grime, kostuum, 2-D technieken en crossmediaal ontwerpen (digitaal werken). Tijdens de opleiding leer je denken in mogelijkheden. Je leert eigen ideeën om te zetten in een ontwerp. Dit ontwerp voer je vervolgens zelfstandig of in een team uit. Hoe je dit moet aanpakken leer je tijdens de opleiding, via bijzondere stageplaatsen én binnen ons eigen theatergezelschap Vers Vlees.

Je bruist van de ideeën en werkt graag met je handen. Je hebt discipline, doorzettingsvermogen en een passie voor theater, maar je wilt je niet beperken tot één vakgebied. Je houdt van ontwerpen, maken, bouwen en creëren. Je bent creatief, handig en altijd in voor een experiment. Het werken met je handen vormt daarbij de basis.

“Ik zocht een uitdagende en praktijkgerichte opleiding. Het ging mij om het creatieve, iets maken vanuit mijzelf.”

De MBO Theaterschool

De MBO Theaterschool is de enige mbo-opleiding in Nederland met een eigen theatergezelschap bestaande uit acteurs, technici, vormgevers én producenten. Onze studenten zijn maatschappelijk betrokken jongeren met een open karakter. Sta jij open voor nieuwe ervaringen en onbekende werelden? Durf jij te stralen én te falen?

Jij bent de regisseur van jouw eigen leren. Je hoeft echt niet alles te kunnen als je begint. Zolang je bereid bent om alles uit jezelf en de opleiding te halen ben je in Rotterdam op het juiste adres. De MBO Theaterschool biedt een inspirerende omgeving waarin we elkaar inspireren, bevragen en uitdagen. Samen zoeken we naar antwoorden en ondersteunen we elkaar in onze zoektocht naar uitdaging en ontwikkeling. Creativiteit, passie, en een enorme drive staan centraal in jouw verhaal. Heb jij die discipline en ondernemingsgeest?

Theaterschool

De MBO Theaterschool in Rotterdam! Dé plek waar acteren, techniek, productie en vormgeving samenkomen!

Meld je snel aan voor 1 mei 2021

Klik hier om je in te schrijven

Meer informatie

De vakken

De kern van de opleiding tot vormgever bij de MBO Theaterschool bestaat uit vakspecifieke lessen waarin wordt de nadruk ligt op decorontwerp, theatertechniek, maquettetechniek, kostuumtechniek, kostuumontwerp, grime, tekenen, schilderen en digitaal werken met software als Adobe.

Naast de vakspecifieke lessen is er gedurende de hele opleiding veel aandacht voor de algemene vakken Nederlands, Engels en Rekenvaardigheid. Met vakken als teamwork, persoonlijke loopbaanbegeleiding en theateroriëntatie ontwikkel je jezelf als persoon en ontdek je steeds meer jouw plek in de maatschappij.

De leslocaties

Je krijgt les in een leerwerkplaats, daarin zijn speciale ruimtes voor alle vakspecifieke lessen. Er is een ruimte voor grime en kostuum, een teken en schilderatelier én een speciaal ingericht iMac-lokaal. Daarnaast krijg je les en werk je in onze decorwerkplaats. In jaar 3 en 4 krijg je een eigen werkplek! Een workstation die jij geheel mag inrichten en gebruiken zoals jij het wilt. Tot slot maak je voorstellingen in volledig uitgeruste theaterzalen.

Stage

Op de MBO Theaterschool heb je 100% stagegarantie. De school heeft nauwe banden met gerenommeerde theaterbedrijven en -gezelschappen. Hierdoor loop je stage op bijzondere plaatsen. Vormgevers hebben jaarlijks een externe stage. Of je stage nu bij het eigen theatergezelschap Vers Vlees of extern is, je doet hoe dan ook veel praktijkervaring op.

Jouw toekomst

Als vormgever kun je aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap. Je kunt bijvoorbeeld werken als:

 • Setdresser
 • Decorbouwer
 • Kostuumspecialist
 • Rekwisiteur
 • Grimeur
 • Ontwerper

Misschien werk je liever als zelfstandig ondernemer en word je bijvoorbeeld fotograaf, meubelmaker of autonoom kunstenaar.

Doorgroeien

Veel van onze studenten kiezen ervoor om zich verder te ontwikkelen aan een van de hbo-theateropleidingen in Nederland. Ze weten inmiddels waar hun interesses en kwaliteiten liggen. Dit kan zijn als theatervormgever, scenograaf, kostuumontwerper, autonoom kunstenaar, docent beeldende kunst, audiovisueel, fotografie, grafisch ontwerp en nog veel meer. Deze hbo-kunstopleidingen kun je onder andere na je opleiding aan de MBO Theaterschool volgen:

 • Theatre design HKU
 • Scenografie AHK
 • Scenografie toneelacademie maastricht
 • Crossover creativity HKU
 • Design for performance Royal Welsh college of music and drama in Cardiff Engeland

Acteur lesprogramma - acteur

Lesprogramma

Vormgever (Mediavormgever Art & Design) is een vierjarige mbo-opleiding op niveau 4…

Lees meer

studenten

Procedure en kosten

Het wettelijk verplichte lesgeld voor jongeren vanaf 18 jaar…

Lees meer

Acteur docententeam - acteur

Docententeam

Alle docenten van de MBO Theaterschool zijn naast hun docentschap actief als…

Lees meer

Schrijf je nu in voor de opleiding Vormgever!

 

Inschrijven