mboproject-2021-02-07_lowres-11-0163.jpg

Leerjaar 1

Het eerste jaar is een jaar van kennismaken: kennismaken met de school, met elkaar, het vak, de theaterwereld en de culturele sector. De focus ligt op maken, bouwen en je skills praktisch ontwikkelen. De basistechnieken en vaardigheden van alle hoofdvakken worden behandeld. Je talent krijgt de ruimte en door gesprekken worden je ideeën en plannen aangevuld en uitgebreid. In het eerste jaar komt de inspiratie voor projecten vanuit maatschappelijke thema’s en de bestaande kunststromingen. 

Je oefent in grote en kleine groepen met de verschillende disciplines. Je weet nu wat het inhoudt, je weet waar je met deze opleiding voor hebt gekozen. Je gaat ervoor. 

mboproject-2021-02-05_lowres-42-3149.jpg

Leerjaar 2

Je neemt de volgende stap in je artistieke ontwikkeling, je gaat je verdiepen in je eigen makersschap, je kiest een keuzedelen die aansluiten bij jouw wensen. Dit verdiepen zorgt ervoor dat je je skills uitbreidt. Het doen en maken zoals je dat al deed vul je aan met nog meer individueel onderzoeken. Naast de groepsprojecten ga je nu ook jezelf en je werk presenteren. 

Je creëert vanuit je eigen wereld en inspiratiebronnen. En er wordt ook gewerkt met periodes die een thema hebben of waarin een bepaalde kunststroming centraal staat. 

Het projectmatig werken dit jaar zie je terug in samenwerkingen met je klas. Er is ruimte om je eigen rol te kiezen: je kunt ervoor kiezen om in je eigen werk ook als uitvoerend performer te staan, je kunt samenwerken met medestudenten, of er zijn opdrachten waar meer vaste kaders zijn zodat je daarin getraind wordt en uitgedaagd wordt om in een bestaande vorm je eigen inspiratie en invulling te geven. 

Ook is er een stageperiode waarin je het toekomstig werkveld gaat ontdekken.

mboproject-2021-02-03_lowres-39-.jpg

Leerjaar 3

Vanaf nu werk je meer en meer zelfstandig en werk je meer samen met anderen. Je kiest je eigen focus, wordt begeleid door een coach in de stap richting het werkveld of een vervolg opleiding. Je krijgt meer ruimte om je te specialiseren in een specifieke richting. De nadruk ligt op het je portfolio en presentatie, wat heb je nodig om zelfstandig het werkveld in te stappen? Je leert werken in opdracht en je leert van je medestudenten in het examenjaar. Daarnaast is er een stageperiode waarin je je netwerk uitbreidt en met andere werkwijzen aan de slag gaat.

 

Je bevestigt dat je een zelfstandig theatervormgever kun worden in het samenwerkingsproject met regiestudenten van de toneelacademie Maastricht aan het eind van het jaar. Hierin laat je zien dat je klaar bent voor je eindexamens.

mboproject-2021-04-14_lowres-41-8625.jpg

Leerjaar 4

In dit eindexamenjaar heb je bijna geen lessen meer, je maakt examenopdrachten waarin je begeleid wordt en je loopt stage. Je bereidt je voor op het werkveld of een vervolgopleiding.

  

Je werkt aan theatervoorstellingen binnen school met professionele makers en je profileert je zelf in een individuele en gezamenlijke openbare eindexamenexpositie.

Na je opleiding

Na je opleiding
Als vormgever kun je aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap. Je kunt bijvoorbeeld werken als setdresser, decorbouwer, kostuumspecialist, rekwisiteur of grimeur. Misschien werk je liever als zelfstandig ondernemer en word je bijvoorbeeld fotograaf, meubelmaker of autonoom kunstenaar.

 

Vervolgopleidingen
Je kunt er ook voor kiezen om jezelf verder te ontwikkelen aan een hbo-opleiding of een kunstacademie. Met een diploma Vormgever heb je hiervoor een uitstekende basis.

mboproject-2021-08-25_lowres-24-1006426.jpg

Interesse?

Schrijf je direct in of neem contact met ons op.

Dé Rotterdamse opleiding voor jongeren met een grote ambitie om te werken in het theaterbedrijf.