mboproject-2021-04-01_lowres-16-7081.jpg

Lesprogramma

De opleiding Acteur (Artiest uitstroomprofiel Acteur) is een driejarige mbo-opleiding niveau 4. Je gaat vijf dagen per week naar school, loopt regelmatig stage en doet projecten. Na deze drie jaar kun je je nog verder ontwikkelen binnen een eenjarig excellentieprogramma tot Interdisciplinair Performer (Artiest uitstroomprofiel Musicalperformer). Je ontvangt dan een extra diploma.

 

Indeling studiejaar

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van circa tien weken. Binnen zo’n periode werk je in lessen aan het ontwikkelen van skills, of pas je die toe in een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week 9 is de productie- en presentatieweek en in week 10 evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Leerjaar 1

Ontwikkel je basis
In je eerste schooljaar ben je vooral bezig met het ontwikkelen van een sterke basis. Je leert te werken vanuit een open en nieuwsgierige leerhouding én vanuit de energie van een groep. Dat doe je aan de hand van de drie hoofdvakken.

 

Hoofdvak Spel
Plezier hebben in het (toneel)spelen en gebruik maken van je fantasie zijn belangrijk voor een goede basis. Tijdens deze lessen ga je daarom aan de slag met een open leerhouding, spelplezier, het ontwikkelen van een eigen personage vanuit fantasie en verbeelding, tekstbehandeling, samenspelen en groepsdynamiek (Wie ben je binnen een groep?). Samen zoeken we naar jouw drijfveren om te acteren en theater te maken.

 

Hoofdvak Dans & Beweging
Je bent in het eerste jaar flink bezig met je lichaam. Je gaat op zoek naar jouw bewegingstaal. Je werkt aan je discipline, concentratie, energiebeheer en verbeelding via dans. In de lessen ontwikkel je de juiste basishouding. Je leert improviseren en samenwerken en werkt aan je bewegingsgeheugen.

 

Hoofdvak Zang & Stem
Voor een acteur is de stem een belangrijk instrument. In de zang- en stemlessen leer je hoe je op een goede en gezonde manier gebruik maakt van je stem. Je krijgt muziektheorie, ontwikkelt je muzikale gehoor en leert je eigen stem beter kennen. Je zingt canons, Nederlandstalig solorepertoire, meerstemmig koorrepertoire, Engelstalige pop & jazz en musicalnummers.

 

Eindproject jaar 1: RoAr
De laatste periode werk je als klas in kleine groepen aan korte theatervoorstellingen. Deze worden gemaakt onder leiding van derdejaars studenten van de opleiding Artisteducator in Theater (Docent theater) Artez uit Arnhem. In dit project kun je als speler en medemaker laten zien wat je hebt geleerd in het eerste jaar en of je klaar bent voor de vervolgstappen in het tweede jaar.

Leerjaar 2

Veel spelen!
In het tweede schooljaar ga je meer de diepte in. Je leert te ‘spelen vanuit de betekenis’. Natuurlijk blijf je ook werken aan je techniek op het gebied van spel, dans & beweging en zang & stem. Daarnaast staat het tweede schooljaar vooral in het teken van doen, ontdekken en samenwerken. Dit komt aan het einde van het jaar allemaal samen in het RoMa project, een bijzondere samenwerking tussen de opleidingen in Rotterdam en Toneelacademie Maastricht. Samen met regiestudenten uit Maastricht maak je in kleine groepjes een eigen voorstelling. Ook de tweedejaars studenten van de andere opleidingen werken mee aan deze voorstellingen. Het eindresultaat speel je voor publiek in Rotterdam én op de Toneelacademie Maastricht!


Daarnaast is er ieder jaar een samenwerking met het Opera Forward Festival in Amsterdam. Voor dit festival maak je als klas onder leiding van een regisseur een professioneel project vanuit de disciplines zang, beweging en spel.

Leerjaar 3

Examens
In het derde schooljaar maak en produceer je twee voorstellingen en krijg je de mogelijkheid een eigen solovoorstelling te maken. Hierbij werk je met professionele regisseurs, die speciaal voor deze voorstellingen worden aangetrokken. Regisseurs en theatermakers uit het vak begeleiden je bij je solo. Al deze projecten zijn meteen jouw examens. Het derde jaar is namelijk je examenjaar. Behalve beroepsgerichte examens doe je ook examens in de vakken Nederlands, Engels en Rekenen.

Na je opleiding

Na je opleiding
Na de MBO Theaterschool kun je aan de slag als acteur of entertainer bij een van de vele organisaties en gezelschappen die Nederland rijk is. Of als zelfstandig ondernemer aan het werk als theatermaker of rollenspelacteur. Ook workshops verzorgen op scholen, bedrijven of andere plekken behoort tot de mogelijkheden.

 

Vervolgopleidingen
Veel van onze studenten kiezen ervoor om zich verder te ontwikkelen aan een van de hbo-theateropleidingen in Nederland. Ze weten inmiddels waar hun interesses en kwaliteiten liggen. Dat kan in het acteren, dansen, zingen, lesgeven, theatermaken/regisseren, mime of een combinatie daarvan zijn.

Deze hbo-kunstopleidingen kun je onder andere na je opleiding aan de MBO Theaterschool volgen:


Toneelacademie Maastricht

Acteur / Performer / Regisseur

 

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Acteur / Theaterdocent / Mime / Dans(docent)

 

Artez hogeschool voor de kunsten Arnhem
Acteur / Artist educator in theater / Muziektheater / Docent dans

 

Hogeschool voor de kunsten Utrecht (HKU)
Acteur / Writing for Performance / Theaterdocent

 

Fontys hogeschool voor de kunsten (FHK)
Docent theater / Docent dans / Muziektheater 

 

Codarts university of the arts
Docent dans / Muziektheater

 

Excellentiejaar

Voor acteurs met een afgeronde MBO 4 acteursopleiding of een afgeronde havo of vwo met veel aantoonbare theater/muziektheater ervaring die zich extra willen verdiepen en specialiseren hebben wij het excellentiejaar interdisciplinair performer ontwikkeld. Het excellentiejaar biedt ruimte voor verdere persoonlijke groei en ontwikkeling richting een hbo kunstopleiding of het werkveld. Denk hierbij aan ondernemerschap, netwerkuitbreiding, eigenaarschap, reflecteren én uitbreiden van het culturele cv. 

De opleiding is al meerdere malen door de MBO Keuzegids uitgeroepen tot Topleiding. 
Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met mbo.theaterschool@albeda.nl

mboproject-2021-08-25_lowres-24-1006426.jpg

Interesse?

Schrijf je direct in of neem contact met ons op.

Dé Rotterdamse opleiding voor jongeren met een grote ambitie om te werken in het theaterbedrijf.