Leerjaar 1
Ontwikkel je basis
Het eerste (basis)jaar draait vooral om het opdoen van technische kennis die nodig is voor het vak allround technicus. De vakken podium, licht, geluid en video vormen de basis van dit jaar.
In het eerste jaar werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling en leer je onbevooroordeeld kijken, luisteren en maken. Creëren met plezier. Je ontwikkelt je kennis en legt een stevige basis in het theatermaken. Een technicus van de 21ste eeuw denkt mee met een regisseur om samen een concept tot leven te brengen. Daarom is er in het eerste jaar extra aandacht voor conceptueel denken en ga je aan de slag met beeldtechniek, lichttechniek, podiumtechniek, geluidstechniek, materiaal en gereedschap en technische software.
Leerjaar 2
Verdiepen en specialiseren
Tijdens jaar 2 werk je verder aan de vaardigheden van een allround technicus en loop je 10 weken stage in het werkveld. Je doet veel ervaring op in projecten die samen met de andere opleidingen binnen de MBO Theaterschool worden georganiseerd. Aan het einde van jaar 2 doe je je praktijkexamens.
Kortom, in dit tweede jaar ga je meer de diepte in. Je bent in dit jaar namelijk uitvoerend technicus voor verschillende projecten. Deze projecten gaan over leren in de praktijk. Je werkt binnen deze projecten samen met de andere opleidingen (acteurs, vormgevers en producenten) en met de derdejaars van je eigen opleiding. Zo leer je van elkaar en werk je net als in de beroepspraktijk samen. Onderzoeken, repeteren, samenwerken, eigen materiaal produceren – het komt allemaal aan bod.
Binnen deze projecten worden ook al een aantal praktijkexamens afgenomen. Daardoor is er in jaar drie tijd en ruimte om je te focussen op dat wat je het meest interesseert: Licht, Geluid, Beeld en/of ontwerpen.
Daarnaast ga je dit jaar ook op externe stage. Je leert in het tweede schooljaar dus door veel te doen in de praktijk!
Leerjaar 3
Nog meer praktijk!
Leerjaar drie staat in het teken van het verfijnen van je specialisatie door middel van keuzedelen zoals Verdiepend Licht, Verdiepend Geluid, Live Beeld en/of Artistiek Inzicht. Ook ga je een half jaar op externe stage.
Het derde jaar is ook het jaar van de examens. Deze examens richten zich op je specialisatie en eventuele herkansingen voor examens die je in jaar 2 niet behaald hebt.
Na je opleiding
Het werkveld zit te springen om goed opgeleide technici. Er is dus volop werk wanneer je afgestudeerd bent. Mede dankzij de goede connecties en stageplaatsen van de school weet je waar jij het beste past en waar je aan de slag wilt. Als theatertechnicus werk je mee aan theaterproducties en heb je een breed werkgebied. Afhankelijk van je gekozen profiel kun je werken als lichttechnicus, geluidstechnicus of podiumtechnicus. Daarnaast kun je met het diploma Allround Podium- en Evenemententechniek natuurlijk ook aan de slag in het enorm diverse werkveld van de evenementen en (pop)podia.
Vervolgopleidingen
Je kunt ervoor kiezen om je na de MBO Theaterschool verder te ontwikkelen aan een hbo-opleiding. Er zijn aantal hbo-opleidingen die in het verlengde liggen van de opleiding Technicus. Dat zijn:
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam
Opleiding Technische Productie – Associate Degree
HKU hogeschool voor de kunsten, Utrecht
Opleiding Audiovisual media / Opleiding Audio design / Opleiding Music management
Willem de Kooning Academie, Rotterdam
Opleiding Audiovisueel ontwerpen
Royal Welsh college of music and drama in Cardiff, Engeland
Opleiding stage management
Interesse?
Schrijf je direct in of neem contact met ons op.
Dé Rotterdamse opleiding voor jongeren met een grote ambitie om te werken in het theaterbedrijf.