mboproject-2021-01-15_lowres-52-8621.jpg

Leerjaar 1

Ontwikkel je basis 
Het eerste (basis)jaar draait vooral om het opdoen van technische kennis die nodig is voor het vak allround technicus. De vakken podium, licht, geluid en video vormen de basis van dit jaar.  

  

In het eerste jaar werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling en leer je onbevooroordeeld kijken, luisteren en maken. Creëren met plezier. Je ontwikkelt je kennis en legt een stevige basis in het theatermaken. Een technicus van de 21steeeuw denkt mee met een regisseur om samen een concept tot leven te brengen. Daarom is er in het eerste jaar extra aandacht voor conceptueel denken en ga je aan de slag met beeldtechniek, lichttechniek, podiumtechniek, geluidstechniek, materiaal en gereedschap en technische software. 

mboproject-2021-04-01_lowres-37-5565.jpg

Leerjaar 2

Verdiepen en specialiseren 
Tijdens jaar 2 werk je verder aan de vaardigheden van een allround technicus en loop je 10 weken stage in het werkveld. Daarnaast specialiseer je je in licht of geluid via het keuzedeel Verdieping licht of Verdieping geluid. Vanuit het thema ‘Creëren en organiseren vanuit de inhoud’ ga je ook echt ontwerpen: hoe maak je een licht- of beeldontwerp of een geluidontwerp? Maar ook: Hoe mix je audio af, hoe hang je apparatuur op, hoe kun je veilig werken? Daarnaast ontwikkel je je computervaardigheden met programma’s als Final Cut Pro, Wysiwyg, QLab, Vectorworks, Ableton Live 11. 

  

Kortom, in dit tweede jaar ga je meer de diepte in. Je bent in dit jaar namelijk uitvoerend technicus voor verschillende projecten.  Deze projecten gaan over leren in de praktijk. Je werkt binnen deze projecten samen met de andere opleidingen (acteurs, vormgevers en producenten) en met de derdejaars van je eigen opleiding. Zo leer je van elkaar en werk je net als in de beroepspraktijk samen. Onderzoeken, repeteren, samenwerken, eigen materiaal produceren – het komt allemaal aan bod.  

Binnen deze projecten worden ook al een aantal praktijkexamens afgenomen en examens in de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen. Daardoor is er in jaar drie tijd en ruimte om je te focussen op dat wat je het meest interesseert Licht of Geluid.   

Daarnaast ga je dit jaar ook op externe stage. Je leert in het tweede schooljaar dus door veel te doen in de praktijk! Naast de lessen in de algemene vakken, natuurlijk. 

mboproject-2020-12-02_lowres-29-1094.jpg

Leerjaar 3

Nog meer praktijk! 
Leerjaar drie staat in het teken van het verfijnen van je specialisatie. In dit laatste jaar ben jij verantwoordelijk voor de techniek van TG Vers Vlees. Jij moet het licht- of geluidontwerp maken. Vanaf de allereerste repetitie ben je dan ook betrokken bij het proces van het maken van de voorstelling. Dat doe je samen met de acteurs, vormgevers en producenten, allemaal onder begeleiding van een professionele regisseur en technisch begeleiders uit de praktijk. Met Vers Vlees maak je twee voorstellingen. Ook ga je een half jaar op externe stage. 

Het derde jaar is ook het jaar van de examens. Deze examens richten zich op je specialisatie en eventuele herkansingen voor examens die je in jaar 2 niet behaald hebt. 

Na je opleiding

Het werkveld zit te springen om goed opgeleide technici. Er is dus volop werk wanneer je afgestudeerd bent. Mede dankzij de goede connecties en stageplaatsen van de school weet je waar jij het beste past en waar je aan de slag wilt.  Als theatertechnicus werk je mee aan theaterproducties en heb je een breed werkgebied. Afhankelijk van je gekozen profiel kun je werken als lichttechnicus, geluidstechnicus of podiumtechnicus. Daarnaast kun je met het diploma Allround Podium- en Evenemententechniek natuurlijk ook aan de slag in het enorm diverse werkveld van de evenementen en (pop)podia.  

  

Vervolgopleidingen 
Je kunt ervoor kiezen om je na de MBO Theaterschool verder te ontwikkelen aan een hbo-opleiding. Er zijn aantal hbo-opleidingen die in het verlengde liggen van de opleiding Technicus. Dat zijn: 

  

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam 
Opleiding Technische Productie – Associate Degree 

  

HKU hogeschool voor de kunsten, Utrecht 
Opleiding Audiovisual media / Opleiding Audio design / Opleiding Music management 

  

Willem de Kooning Academie, Rotterdam 
Opleiding Audiovisueel ontwerpen 

  

Royal Welsh college of music and drama in Cardiff, Engeland 
Opleiding stage management 

mboproject-2021-08-25_lowres-24-1006426.jpg

Interesse?

Schrijf je direct in of neem contact met ons op.

Dé Rotterdamse opleiding voor jongeren met een grote ambitie om te werken in het theaterbedrijf.