Lesprogramma acteur

Lesprogramma

De opleiding Acteur (Artiest uitstroomprofiel Acteur) is een driejarige mbo-opleiding niveau 4. Je gaat vijf dagen per week naar school en loopt regelmatig stage. De MBO Theaterschool biedt 100% stagegarantie. Na deze drie jaar kun je je nog verder ontwikkelen binnen een eenjarig excellentieprogramma tot Interdisciplinair Performer (Artiest uitstroomprofiel Musicalperformer). Je ontvangt dan een extra diploma.

 

Indeling studiejaar

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week 9 is de productie- en presentatieweek en in week 10 evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Leerjaren

Lesprogramma leerjaar 1 - acteur

Leerjaar 1

Ontwikkel je basis
In je eerste schooljaar ben je vooral bezig met het ontwikkelen van een sterke basis. Je leert te werken vanuit een open en nieuwsgierige leerhouding én vanuit de energie van een groep. Dat doe je aan de hand van de drie hoofdvakken.

Hoofdvak Spel
Plezier hebben in het (toneel)spelen en gebruik maken van je fantasie zijn belangrijk voor een goede basis. Tijdens deze lessen ga je daarom aan de slag met een open leerhouding, spelplezier, het ontwikkelen van een eigen personage vanuit fantasie en verbeelding, tekstbehandeling, samenspelen en groepsdynamiek (Wie ben je binnen een groep?). Samen zoeken we naar jouw drijfveren om te acteren en theater te maken.

Hoofdvak Dans & Beweging
Je bent in het eerste jaar flink bezig met je lichaam. Je gaat op zoek naar jouw bewegingstaal. Je werkt aan je discipline, concentratie, energiebeheer en verbeelding via dans. In de lessen ontwikkel je de juiste basishouding. Je leert improviseren en samenwerken en werkt aan je bewegingsgeheugen.

Hoofdvak Zang & Stem
Voor een acteur is de stem een belangrijk instrument. In de zang- en stemlessen leer je hoe je op een goede en gezonde manier gebruik maakt van je stem. Je krijgt muziektheorie, ontwikkelt je muzikale gehoor en leert je eigen stem beter kennen. Je zingt canons, Nederlandstalig solorepertoire, meerstemmig koorrepertoire, Engelstalige pop & jazz en musicalnummers.

 

Lesprogramma leerjaar 2 + 3 - acteur

Leerjaar 2

Veel spelen!
In het tweede schooljaar ga je meer de diepte in. Je leert te ‘spelen vanuit de betekenis’. Natuurlijk blijf je ook werken aan je techniek op het gebied van spel, dans & beweging en zang & stem. Daarnaast staat het tweede schooljaar vooral in het teken van doen, ontdekken en samenwerken. Dit komt aan het einde van het jaar allemaal samen in het RoMa project, een bijzondere samenwerking tussen Rotterdam en Maastricht. Samen met regiestudenten van de Toneelacademie Maastricht maak je in kleine groepjes een eigen voorstelling. Ook de studenten van de opleidingen Technicus en Vormgeving werken mee aan deze voorstellingen. Het eindresultaat speel je voor publiek in Rotterdam én op de Toneelacademie Maastricht!

Leerjaar 3

Examens
In het derde schooljaar word je acteur bij theatergezelschap Vers Vlees! Dit is het eigen theatergezelschap van de MBO Theaterschool. In dit gezelschap zit je met de vierdejaarsstudenten van de opleidingen Technicus en Vormgever. Je maakt en produceert samen drie voorstellingen en daarnaast maak je nog een eigen solovoorstelling. Hierbij werk je met professionele regisseurs, die speciaal voor deze voorstellingen zijn aangetrokken. Acteurs en theatermakers uit het vak begeleiden je bij je solo. Ook leer je dit jaar workshops te geven aan anderen. Al deze bezigheden zijn meteen jouw examens. Het derde jaar is namelijk je examenjaar. Behalve beroepsgerichte examens doe je ook examen in de vakken Nederland, Engels en Rekenen.

Lesprogramma algemeen - acteur

Algemeen

Algemene vakken
Naast de vakspecifieke lessen is er tijdens je opleiding veel aandacht voor de algemene vakken Nederlands, Engels en Rekenvaardigheid. Ze zijn noodzakelijk voor je algemene ontwikkeling en maken onderdeel uit van je diploma. Met vakken als Teamwork, Persoonlijke loopbaanbegeleiding en Theateroriëntatie ontwikkel je jezelf als persoon en ontdek je steeds meer jouw plek in de maatschappij. En leer je grip krijgen op je eigen ontwikkeling en denk je na over wat je na de opleiding wilt doen.

Lokalen en praktijkruimtes
Je krijgt les in speciale studio’s. Deze studio’s zijn voorzien van een balletvloer, spiegels en een piano. Ook zijn er enkele theaterstudio’s. Deze studio’s zijn speciaal ingericht voor het geven van kleine presentaties waar gebruik gemaakt kan worden van licht en geluid. Daarnaast maak je voorstellingen in volledig uitgeruste theaterzalen.

Na je opleiding
Na de MBO Theaterschool kun je aan de slag als acteur of entertainer bij een van de vele organisaties en gezelschappen die Nederland rijk is. Of als zelfstandig ondernemer aan het werk als theatertrainer en/of rollenspelacteur. Ook workshops verzorgen op scholen, bedrijven of andere plekken behoort tot de mogelijkheden.

Vervolgopleidingen
Veel van onze studenten kiezen ervoor om zich verder te ontwikkelen aan een van de hbo-theateropleidingen in Nederland. Ze weten inmiddels waar hun interesses en kwaliteiten liggen. Dat kan in het acteren, dansen, zingen, lesgeven, theatermaken/regisseren, mime of een combinatie daarvan zijn.

Deze hbo-kunstopleidingen kun je onder andere na je opleiding aan de MBO Theaterschool volgen:

Artez hogeschool voor de kunsten
Acteur / Docent theater / Muziektheater / Docent dans

HKU hogeschool voor de kunsten, Utrecht
Acting / AHK Amsterdamse hogeschool voor de kunsten / Acteren op de Amsterdamse toneelschool en kleinkunstacademie / Mime / Theaterdocent

FHK Fontys hogeschool voor de kunsten
Docent theater / Docent dans / Muziektheater

Toneelacademie Maastricht
Theatraal performer / Acteur / Regisseur

Codarts university of the arts
Docent dans / Muziektheater

Royal Welsh college of music and drama in Cardiff Engeland
Acteur

Excellentiejaar

Voor acteurs die zich extra willen verdiepen en specialiseren hebben wij het Excellentiejaar Interdisciplinair Performer ontwikkeld. Het Excellentiejaar biedt ruimte voor verdere persoonlijke groei en ontwikkeling richting een hbo kunstopleiding of het werkveld. Denk hierbij aan ondernemerschap, eigenaarschap, reflecteren én uitbreiden van het culturele cv. Klik hier voor meer informatie over het Excellentiejaar Interdisciplinair Performer.

Stages

Op de MBO Theaterschool heb je 100% stagegarantie. De school heeft nauwe banden met gerenommeerde theaterbedrijven en -gezelschappen. Hierdoor loop je stage op bijzondere plaatsen. Technici en vormgevers hebben jaarlijks een externe stage. Acteurs lopen stage bij Vers Vlees. Dit is het eigen theatergezelschap van de MBO Theaterschool. Daarnaast kun je soms meewerken aan een voorstelling bij een externe organisatie. Of je stage nu bij het eigen theatergezelschap is of extern is, je doet hoe dan ook veel praktijkervaring op. Klik hier voor meer informatie over stages.