
Nieuws
Regisseur Gregory Caers en student Liv Paszkiewicz over de voorstelling Codes
12 maart 2025In de nieuwe voorstelling Codes, een bijzondere samenwerking tussen regisseur Gregory Caers en studenten van onder meer de Albeda MBO Theaterschool, staan rituelen en werken vanuit de onderbuik centraal. Aanleiding voor deze gloednieuwe productie in het Opera Forward Festival is het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Een gesprek over zijn aanpak.
In Codes betreden maar liefst 170 performers het hoofdtoneel van Nationale Opera & Ballet. Gregory Caers is niet onbekend met het werken op grote schaal. “Ik hou van de energie die een grote groep met zich meebrengt. Wat ik in mijn voorstellingen doe, is de onderbuikgevoelens van spelers aan elkaar verbinden. Dat creëert een synergie bij de performers en dat is ook precies waar rituelen en theater elkaar raken.”
Caers werd gevraagd een voorstelling te maken ter gelegenheid van 750 jaar Amsterdam. “Ik ben gaan nadenken over de stad en kwam uit bij het idee van de kracht van rituelen in een samenleving. Rituelen zijn oeroude vormen waarin mensen samenkomen om te vieren of te verwerken. Ze stellen ons in staat verbinding te maken,” legt hij uit. Hij wijst erop dat rituelen lange tijd door religie werden gedomineerd, maar ziet een nieuwe rol weggelegd voor kunst: “In Codes creëren we zeven nieuwe, fysieke rituelen, geïnspireerd door diverse culturen. Het doel is dat toeschouwers deze rituelen niet alleen meemaken, maar er ook een persoonlijke verbinding mee aangaan.”
Lees hier het hele artikel >
Meer nieuws

Interesse?
Schrijf je direct in of neem contact met ons op.
Dé Rotterdamse opleiding voor jongeren met een grote ambitie om te werken in het theaterbedrijf.