Lesprogramma vormgever

Lesprogramma

Vormgever (Mediavormgever Art & Design) is een vierjarige mbo-opleiding op niveau 4. Na het basisjaar wat vooral gaat over het ontwikkelen van een basis volgt een driejarige specialisatie tot theatervormgever. Op de MBO Theaterschool ga je vijf dagen per week naar school en loop je regelmatig stage. De school biedt 100% stagegarantie.

Indeling studiejaar

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week 9 is de productie- en presentatieweek en in week 10 evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Leerjaren

Lesprogramma leerjaar 1 - vormgever

Leerjaar 1

Ontwikkel je basis
In het eerste (basis)jaar ontwikkel je kennis over de theaterwereld en legt een stevige basis in het theatermaken. Je leert kijken en luisteren met een open blik én met plezier. Er is dit jaar veel aandacht voor conceptueel denken: op welke manieren kun je jouw creativiteit en ideeën uiten? Je gaat aan de slag met fotografie, film, 3D-schetsen, maquettebouw en diverse digitale werkvormen, zoals SketchUp, Photoshop en Vectorworks. Ook doe je veel kennis op over materialen en gereedschappen die je kunt gebruiken als theatervormgever.

Lesprogramma leerjaar 2 - vormgeving

Leerjaar 2

Verdiepen en specialiseren
Vanaf het tweede schooljaar specialiseer je je tot theatervormgever. Je gaat dieper in op het maken van eigen ontwerpen. Hoe kom je van een concept tot een uitgewerkt idee en hoe ga je dit vervolgens uitvoeren? Je bent constant aan het bedenken, overleggen, ontwerpen, bijschaven en creëren. Het werken met je handen vormt daarbij de basis. Daarin is de MBO Theaterschool anders dan andere opleidingen binnen het profiel mediavormgever. Natuurlijk gebruik je ook allerlei digitale (ontwerp)mogelijkheden, maar je werkt vooral veel met fysiek materiaal. Onder leiding van docenten uit de praktijk werk je jouw ideeën uit tot een concreet beeld. Eerst tweedimensionaal, een ontwerp op het platte vlak, maar daarna ook driedimensionaal bij het maken van een decorontwerp en een maquette. Op school krijg je veel ruimte om te experimenteren, maar daar horen ook verantwoordelijkheden bij. Je leert te staan voor je eigen werk. Daarnaast ervaar je in dit jaar hoe het is om in de praktijk te werken als theatervormgever. Je loopt namelijk tien weken stage bij een extern theaterbedrijf.

Lesprogramma leerjaar 3 - vormgever

Leerjaar 3

Theatergezelschap Vers Vlees
In het derde schooljaar ga je aan de slag met alles wat je heb geleerd in de eerste twee jaar. Je bent in dit jaar uitvoerend vormgever voor Vers Vlees, het theatergezelschap van de MBO Theaterschool. Je werkt samen met en onder leiding van een student uit het vierde leerjaar. Ook werk je samen met studenten van de andere opleidingen van de MBO Theaterschool. En je loopt dit jaar nogmaals tien weken stage bij een extern theaterbedrijf. Je leert in het derde schooljaar dus door veel te doen in de praktijk! Dat maakt dat het derde jaar een zinderend jaar is.

Lesprogramma leerjaar 4 - vormgever

Leerjaar 4

Nog meer praktijk!
In je laatste jaar ben jij verantwoordelijk voor de vormgeving van Vers Vlees. Jij maakt het ontwerp voor het decor, kostuums of grime én voert dit uit. Je stuurt hierin een team van vormgevers aan. Je maakt de planningen en beheert het budget. Zo ver ben je dus al! Je bent vanaf de allereerste repetitie betrokken bij het proces van het maken van de voorstelling. Dat doe je samen met de acteurs en technici, allemaal onder begeleiding van een professionele regisseur. Met Vers Vlees maak je twee voorstellingen. Daarnaast loop je dit schooljaar tien weken stage bij een extern theaterbedrijf.

Het vierde jaar is ook het jaar waarop jij jezelf laat zien als beginnend kunstenaar. Met een expositie van jouw eigen werk geef je je visitekaartje af aan het externe werkveld. Je laat ermee zien waar je fascinaties liggen, wat je kunt en waar je naartoe wilt. De expositie is een belangrijk onderdeel van je eindexamen. Verder doe je dit jaar examen in Nederlands, Rekenen en Engels. De voorstellingen van Vers Vlees en de stage gelden ook als examens.

Lesprogramma algemeen - vormgever

Algemeen

Algemene vakken
Naast de vakspecifieke lessen is er tijdens de hele opleiding veel aandacht voor de algemene vakken Nederlands, Engels en Rekenvaardigheid. Ze zijn noodzakelijk voor je algemene ontwikkeling en maken onderdeel uit van het diploma. Met vakken als Teamwork, Persoonlijke loopbaanbegeleiding en Theateroriëntatie ontwikkel je jezelf als persoon en ontdek je steeds meer jouw plek in de maatschappij. En leer je grip te krijgen op je eigen ontwikkeling en denk je na over wat je allemaal nog wilt leren.

Lokalen en praktijkruimtes
Je krijgt les in volledig uitgeruste praktijklokalen. Er is een lokaal voor grime en kostuum, een teken en schilderatelier én een speciaal ingericht iMac-lokaal. Daarnaast krijg je les en werk je in onze decorwerkplaats. In jaar 3 en 4 krijg je een eigen werkplek! Een workstation die jij geheel mag inrichten en gebruiken zoals jij het wilt. Tot slot maak je voorstellingen in volledig uitgeruste theaterzalen.

Na je opleiding
Als vormgever kun je aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap. Je kunt bijvoorbeeld werken als setdresser, decorbouwer, kostuumspecialist, rekwisiteur of grimeur. Misschien werk je liever als zelfstandig ondernemer en word je bijvoorbeeld fotograaf, meubelmaker of autonoom kunstenaar.

Vervolgopleidingen
Je kunt er ook voor kiezen om jezelf verder te ontwikkelen aan een hbo-opleiding of een kunstacademie. Met een diploma Vormgever heb je hiervoor een uitstekende basis.

 

Stages

Op de MBO Theaterschool heb je 100% stagegarantie. De school heeft nauwe banden met gerenommeerde theaterbedrijven en -gezelschappen. Hierdoor loop je stage op bijzondere plaatsen. Technici en vormgevers hebben jaarlijks een externe stage. Of je stage nu bij het eigen theatergezelschap Vers Vlees of extern is, je doet hoe dan ook veel praktijkervaring op. Klik hier voor meer informatie over stages.