TIRESIAS

TIRESIAS

Over Kae Tempest:

“Een dichter voor mensen die geen poëzie lezen en een rapper voor mensen die niet naar hiphop luisteren”, noemde The Guardian hen* ooit.

De voorstelling ‘Tiresias’ is een muzikale vertelling. De voorstelling bestaat uit de monoloog ‘Tiresias’ en een selectie van spoken word/rap-teksten, beide van Kae Tempest. De spoken word teksten komen van de albums ‘The Book of Traps and Lessons’ en ‘Let Them Eat Chaos’ en zijn in het Engels.

In deze spoken word-teksten staat het ‘zoeken’ centraal. Het zoeken naar hoe te leven, hoe te zijn (in deze tijd) en hoe iemand zich kan verhouden tot zichzelf, de ander, de wereld, en hoe om te gaan met thema’s die zich elke dag aandienen. Zoals liefde en identiteit, maar ook ‘kleinere’ thema’s zoals het betalen van de huur en het hebben van (teveel) spullen.

Ook het personage Tiresias is in de monoloog ‘op zoek’ in het bestaan.

Tiresias vertelt het verhaal van een jonge jongen die op een dag twee slangen stoort in hun liefdesspel. Hierdoor wordt Tiresias door de godin ‘Hera’ veranderd in een vrouw. Waarna hen een lange periode als vrouw door het leven is gegaan komt hen opnieuw in hetzelfde bos terecht en het tafereel herhaalt zich. Deze keer verandert Tiresias weer terug naar een man.

Tegelijkertijd vindt er een ruzie plaats tussen de goden ‘Hera’ en ‘Zeus’. Hera stelt dat mannen meer seksueel genot ervaren terwijl Zeus claimt dat de vrouw meer plezier beleeft aan het seksuele liefdesspel. Uiteindelijk vragen ze het Tiresias, aangezien hen de enige is die voor beide seksen kan spreken. Wanneer Tiresias Zeus zijn gelijk geeft rukt Hera hen de ogen uit en maakt hen blind. Uit schuldgevoel geeft Zeus hen vervolgens een gave; de ‘zienersgave’. Vanaf dan zal Tiresias als ‘de blinde ziener’ door het leven gaan, met de gave de toekomst te kunnen voorspellen.

De voorstelling ‘Tiresias’ is van en met 12 spelers en 8 technici.

Locatie: De MBO Theaterschool, de Entree
Adres: Pieter de Hoochweg 222 te Rotterdam
Door de COVID-19 maatregelen is de voorstelling uitsluitend gespeeld voor intern publiek. De vrije voorstelling is bij te wonen middels een live stream: klik hier.

Speeldata
Dinsdag 3 november 20:30 uur, première
Woensdag 4 november 20:30 uur, vrije voorstelling
Donderdag 5 november 20:30 uur, vrije voorstelling
Cast en Crew

Regie
Jiska de Wit, Michiel Bijmans

Regieassistente
Joost Roskam

Spel
Romy Callirgos Collantes, Levy Croes, Levy Geernaert, Bobbi Hofman, Vinnie Inpijn, Neele Kamerbeek, Vere Kester, Maissa Khelifi, Annebel Kraaij, Jolijn Raamsdonk, Kato Verbist, Rover Wouters

Techniek
Noah de Geus, Evelyn Sies, Jeroen Poiesz, Albertico Poppen, Quinty Mannes, Ziggy Schenk, Michelle Gouw, Brendon Zillesen

Begeleiding techniek
Rien Jansen

Productie
Sarah Gort-Olieman

* Begin augustus liet Tempest via social media weten dat hen voortaan niet meer de naam Kate maar Kae zal dragen en het gendervrije voornaamwoord ‘hen’ zal gebruiken. Ook in het spreken over het personage Tiresias gebruikt Kae dit voornaamwoord.

Klik hier voor meer info over Vers Vlees.