Lesprogramma technicus

Lesprogramma

Technicus (Podium– en Evenemententechniek) is een driejarige mbo-opleiding op niveau 4. In deze drie jaar word je opgeleid tot een geluidstechnicus of lichttechnicus van de 21ste eeuw. Gedurende de opleiding is podiumtechniek een belangrijk onderdeel van beide profielen en heeft in alle drie de jaren een aandeel.
Op de MBO Theaterschool ga je vijf dagen per week naar school en loop je regelmatig stage. De school biedt 100% stagegarantie.

Als je wilt, kun jij je na deze opleiding in het extra Excellentiejaar nog specialiseren tot Technisch Producent. Tijdens dit jaar kan je een tweede diploma behalen in de uitstroom Podium & Rigging niveau 4 en een extra certificaat behalen als Bedieningsvakman Mechanische Trekkenwand (BMT).

Indeling studiejaar

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week 9 is de productie- en presentatieweek en in week 10 evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Leerjaren

Lesprogramma leerjaar 1 - technicus

Leerjaar 1

Ontwikkel je basis
Het eerste (basis)jaar draait vooral om het opdoen van technische kennis die nodig is voor het vak geluids- en/of lichttechnicus. De vakken podium, licht en geluid vormen de basis van dit jaar. Aan het einde van dit jaar maak je een keuze uit het profiel licht of geluid.

In het eerste jaar werk je ook aan je persoonlijke ontwikkeling en leer je onbevooroordeeld kijken, luisteren en maken. Creëren met plezier. Je ontwikkelt je kennis en legt een stevige basis in het theatermaken. Een technicus van de 21ste eeuw denkt mee met een regisseur om samen een concept tot leven te brengen. Daarom is er in het eerste jaar extra aandacht voor conceptueel denken en ga je aan de slag met beeldtechniek, lichttechniek, podiumtechniek, geluidstechniek, materiaal en gereedschap en technische software.

Leerjaar 2

Verdiepen en specialiseren
Vanaf het tweede schooljaar ga je aan de slag binnen je gekozen profiel licht of geluid. Dit doe je vanuit het thema ‘Creëren en organiseren vanuit de inhoud’. Nu leer je afhankelijk van je gekozen profiel echt ontwerpen: hoe maak je een licht- of beeldontwerp of een geluidontwerp? Maar ook: Hoe mix je audio af, hoe hang je apparatuur op, hoe kun je veilig werken? Daarnaast ontwikkel je je computervaardigheden met programma’s als Final Cut Pro, Wysiwyg, QLab, Vectorworks, Logic Pro en Pro Tools.

Kortom, in dit tweede jaar ga je meer de diepte in. Je bent in dit jaar namelijk uitvoerend technicus voor Vers Vlees, het theatergezelschap van de MBO Theaterschool. Je werkt samen met en onder leiding van een stagemanager, lichtontwerper en geluidontwerper. Onderzoeken, repeteren, samenwerken, eigen materiaal produceren – het komt allemaal aan bod. Daarnaast ga je dit jaar ook op externe stage. Je leert in het tweede schooljaar dus door veel te doen in de praktijk! Naast de lessen in de algemene vakken, natuurlijk.

Leerjaar 3

Nog meer praktijk!
Leerjaar drie staat in het teken van het verfijnen van je specialisatie. In dit laatste jaar ben jij verantwoordelijk voor de techniek van Vers Vlees. Jij moet het licht- of geluidontwerp maken. Vanaf de allereerste repetitie ben je dan ook betrokken bij het proces van het maken van de voorstelling. Dat doe je samen met de acteurs en vormgevers, allemaal onder begeleiding van een professionele regisseur. Met Vers Vlees maak je twee voorstellingen. Ook ga je een half jaar op externe stage.

Het derde jaar is ook het jaar van de examens. Je doet examen in Nederlands, Rekenen en Engels. De voorstellingen van Vers Vlees en de stage gelden ook als examens.

Excellentiejaar

Voor Technici die zich willen verdiepen en hun vakkennis en vaardigheden willen verbreden hebben wij het Excellentiejaar Technisch Producent ontwikkeld. Dit Excellentiejaar staat volledig in het teken van technische productie en stagemanagement. Klik hier voor meer informatie over het Excellentiejaar Technisch Producent.

Stages

Op de MBO Theaterschool heb je 100% stagegarantie. De school heeft nauwe banden met gerenommeerde theaterbedrijven en -gezelschappen. Hierdoor loop je stage op bijzondere plaatsen. Technici en vormgevers hebben jaarlijks een externe stage. Of je stage nu bij het eigen theatergezelschap is of extern is, je doet hoe dan ook veel praktijkervaring op. Klik hier voor meer informatie over stages.

 

Lesprogramma algemeen - technicus

Algemeen

Algemene vakken
Naast de vakspecifieke lessen is er gedurende de hele opleiding veel aandacht voor de algemene vakken Nederlands, Engels en Rekenvaardigheid. Ze zijn noodzakelijk voor je algemene ontwikkeling en maken onderdeel uit van je diploma. Met vakken als Teamwork, Persoonlijke loopbaanbegeleiding en Theateroriëntatie ontwikkel je jezelf als persoon en ontdek je steeds meer jouw plek in de maatschappij. En leer je grip te krijgen op je eigen ontwikkeling en denk je na over wat je allemaal nog wilt leren

Lokalen en praktijkruimtes
Je krijgt les in speciaal ingerichte lokalen en praktijkruimtes. Zo is er een volledige uitgeruste opname studio, een lokaal speciaal voor alle lessen lichttechniek, een ruimte voor mixing en mastering en een iMac-lokaal met alle benodigde software die je kan bedenken. Daarnaast krijg je veel lessen én maak je voorstellingen in onze professioneel ingerichte theaterzalen.

Na je opleiding
Veel afgestudeerde studenten vinden meteen een baan in het werkveld. Dat is mede te danken aan de goede connecties en stageplaatsen van de school. Je kunt aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap. Als theatertechnicus werk je mee aan theaterproducties en heb je een breed werkgebied. Afhankelijk van je gekozen profiel kun je werken als lichttechnicus, geluidstechnicus of podiumtechnicus. Daarnaast kun je met het diploma Podium- en Evenemententechniek natuurlijk ook aan de slag in het enorm diverse werkveld van de evenementen en (pop)podia. Na het doorlopen van het Excellentiejaar kun je ook aan de slag als Technisch Producent.

Vervolgopleidingen
Je kunt ervoor kiezen om je na de MBO Theaterschool verder te ontwikkelen aan een hbo-opleiding. Er zijn aantal hbo-opleidingen die in het verlengde liggen van de opleiding Technicus. Dat zijn:

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam
Opleiding Technische Productie – Associate Degree

HKU hogeschool voor de kunsten, Utrecht
Opleiding Audiovisual media / Opleiding Audio design / Opleiding Music management

Willem de Kooning Academie, Rotterdam
Opleiding Audiovisueel ontwerpen

Royal Welsh college of music and drama in Cardiff, Engeland
Opleiding stage management