Stages

De Stage

Met stages bereid je je optimaal voor op je toekomstige vak. Alles wat je op school leert kun je tijdens de stages ervaren in de praktijk. Zo krijg je beter zicht op welke richting je precies op wilt als professional. Daarnaast ervaar je wat je nog bij moet leren en welke vervolgopleiding daar eventueel bij past. Stage lopen noemen we ook wel BPV, een afkorting voor BeroepsPraktijkVorming.

Op de MBO Theaterschool heb je 100% stagegarantie. De school heeft nauwe banden met gerenommeerde theaterbedrijven en -gezelschappen. Hierdoor loop je stage op bijzondere plaatsen. Technici en vormgevers hebben jaarlijks een externe stage. Acteurs lopen stage bij Vers Vlees. Dit is het eigen theatergezelschap van de MBO Theaterschool. Daarnaast kun je soms meewerken aan een voorstelling bij een externe organisatie. Of je stage nu in het eigen productiehuis of extern is, je doet hoe dan ook veel praktijkervaring op.

Snuffelstages

In je eerste jaar volg je snuffelstages. Dat betekent dat je soms al wat mag doen, maar dat je vooral goed kijkt. Je gaat naar verschillende theaterbedrijven en krijgt daar een rondleiding of je kijkt een stuk van een repetitie, montage of voorstelling. Er is ruimte voor vragen en om, zoals de titel al zegt, te ‘snuffelen’. De snuffelstage is een eerste kennismaking met het werkveld en vooral bedoeld om je te oriënteren op toekomstige stages en werkplekken.

Voorbeelden? Eerstejaarsstudenten van de opleiding Technicus gingen op bezoek bij de Rotterdamse Schouwburg en het AFAS Circustheater in Scheveningen. En studenten van de opleiding Acteur keken bij Van Hoorne Entertainment en Maas Theater en Dans.

Stages 2e jaar

In het tweede jaar gaan de technici en vormgevers extern op stage. Samen met de stagecoördinator kijk je naar wat je wensen zijn en zoek je een stageplek uit. Jullie gaan samen op sollicitatiegesprek en als het goed gaat ga je daarna op stage. De insteek is dat je leert van een professional door mee te kijken en mee te werken. Deze stage duurt 10 weken. In deze 10 weken ben je ook echt extern en kom je tussendoor slechts één dag terug op school voor een terugkomdag.

Veel van deze stages zijn bij een vast theater of gezelschap. Denk aan Theater Walhalla, De Rotterdamse Schouwburg, het Ro Theater, het Nationale Toneel en Stage Entertainment Nederland. Maar je kunt ook terecht bij diverse decor- en kostuumateliers en freelance technici.

Zit je op de acteursopleiding dan doe je stage-ervaring op door de samenwerking met Toneelschool Maastricht. In kleine groepjes maak je, onder leiding van studenten van de Maastrichtse regieopleiding, een voorstelling die je vervolgens in Rotterdam en Maastricht speelt.

Stages 3e jaar

Ook in het derde jaar lopen de technici en vormgevers 10 weken extern stage. Deze keer is het de bedoeling dat je zelf een stageplek zoekt. Netwerken en jezelf presenteren zijn belangrijke vaardigheden. Daarom ga je zelf solliciteren en op zoek naar een plek die echt bij jou past. De stagecoördinator kijkt natuurlijk wel mee en zal er met jou voor zorgen dat je op een plek terechtkomt die aan alle eisen voldoet. Omdat je nu derdejaars bent kun je op zoek naar een stage met meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld ook aan een tourstage. Stageplekken voor derdejaars studenten zijn onder andere te vinden bij Stage Entertainment Nederland, Vorm & Decor, Luxor Theater, het Ro Theater, LantarenVenster en de Doelen.

Volg je de opleiding Acteur dan word je dit jaar acteur binnen theatergroep Vers Vlees waarmee je voorstellingen en een soloproject produceert. Je loopt dan stage bij Stichting Productiehuis Theaterschool. Dit is het eigen productiehuis van de MBO Theaterschool. Soms is het mogelijk om extern stage te lopen. Denk aan organisaties als Bos Theaterproducties, Maas Theater en Dans, het Ro Theater en andere gerenommeerde gezelschappen. Het hele jaar door komen er veel auditievacatures bij onze school binnen. Je mag er natuurlijk ook zelf naar op zoek. Samen met ons kijk je dan of het een leerzame en uitdagende plek is. We vinden het belangrijk dat de stage iets toevoegt aan jouw ontwikkeling.

Als derdejaarsstudent techniek en vormgeving heb je ook te maken met Vers Vlees. Als technicus ben jij verantwoordelijk voor de techniek en maak je een licht- of geluidontwerp voor de voorstellingen van Vers Vlees. Als vormgever ondersteun je de vierdejaarsstudenten vormgever die verantwoordelijk zijn voor vormgeving van de voorstellingen van Vers Vlees.

Stages 4e jaar

(niet voor de driejarige opleidingen Acteur en Technicus)

In het vierde jaar loop je als vormgever vooral stage bij Vers Vlees. Als vormgever ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van decors, kostuums en grime.

Daarnaast kies je als vormgever in samenspraak met de school een periode waarin je extern stage loopt. Net als in het derde jaar kies en regel je deze zelf. Plaatsen waar in het verleden stages zijn gelopen zijn bijvoorbeeld De Burgemeesters, Wunderbaum, het RO Theater en stylist Miquel Mohamedjar.

Internationale stages

In het 3e en 4e jaar is het ook mogelijk stage in het buitenland te lopen! Het internationale netwerk van de school breidt zich elk jaar uit. Daarnaast kun je zelf een stage in het buitenland regelen. Het Europese fonds Erasmus+ betaalt soms mee aan de kosten die je maakt voor een stage in het buitenland.