Lesprogramma technicus

Lesprogramma

Technicus (Podium– en Evenemententechniek, Podium & Rigging) is een vierjarige mbo-opleiding op niveau 4. Omdat Theatertechniek en Theatervormgeving in de praktijk nauw met elkaar zijn verbonden, starten deze opleidingen met een gezamenlijk basisjaar. Na dit jaar volgt een driejarige specialisatie tot allround technicus. Je wordt opgeleid tot stagemanager en/of technisch productieleider. Als je wilt, kun je je binnen deze opleiding nog specialiseren op het gebied van licht en/of geluid. Op de MBO Theaterschool ga je vijf dagen per week naar school en loop je regelmatig stage. De school biedt 100% stagegarantie.

Indeling studiejaar

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week 9 is de productie- en presentatieweek en in week 10 evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

 

Leerjaren

Lesprogramma leerjaar 1 - technicus

Leerjaar 1

Ontwikkel je basis
Het eerste (basis)jaar volg je samen met studenten van de opleiding Vormgever. Je leert onbevooroordeeld kijken, luisteren en maken. Creëren met plezier. Je ontwikkelt je kennis en legt een stevige basis in het theatermaken. Een technicus van de 21ste eeuw denkt mee met een regisseur om samen een concept tot leven te brengen. Daarom is er in het eerste jaar extra aandacht voor conceptueel denken. Daarnaast ga je aan de slag met beeldtechniek (multimedia, fotografie, photoshop, camera/film, projectie en videomapping), lichttechniek, podiumtechniek, geluidstechniek, decortechniek en digitale werkvormen.

Stagemanagement
In het werkveld is behoefte aan mensen met organisatorische en leidinggevende vaardigheden. Daarom krijg je bij het vak Stagemanagement onderwerpen als planning, probleemoplossend denken, managementtheorie en -vaardigheden, logistiek, begroting maken, budgetten verdelen en beheren en roosteren.

 

Lesprogramma leerjaar 2 - technicus

Leerjaar 2

Verdiepen en specialiseren
Vanaf het tweede schooljaar ga je specialiseren richting een allround (theater)technicus. Dit doe je vanuit het thema ‘Creëren en organiseren vanuit de inhoud’. Nu leer je echt ontwerpen: hoe maak je een lichtontwerp, geluidsontwerp of beeld- en video-ontwerp? Maar ook: Hoe mix je audio af, hoe hang je apparatuur op, hoe kun je veilig werken? Daarnaast ontwikkel je je computervaardigheden met programma’s als Final Cut Pro, Wysiwyg, QLab, Vectorworks, Logic Pro en Pro Tools. En natuurlijk blijf je werken aan je kwaliteiten als stagemanager. Je loopt dit schooljaar tien weken stage bij een extern theaterbedrijf.

 

Lesprogramma extra - technicus

Leerjaar 3

Theatergezelschap Vers Vlees
In het derde schooljaar ga je aan de slag met alles wat je hebt geleerd in de eerste twee jaar. Je bent in dit jaar namelijk uitvoerend technicus voor Vers Vlees, het theatergezelschap van de MBO Theaterschool. Je werkt samen met en onder leiding van een stagemanager, lichtontwerper en geluidontwerper uit het vierde leerjaar. Onderzoeken, repeteren, samenwerken, eigen materiaal produceren – het komt allemaal aan bod. Daarnaast loop je dit jaar weer tien weken stage bij een extern theaterbedrijf. Je leert in het derde schooljaar dus door veel te doen in de praktijk! Naast de lessen in de algemene vakken, natuurlijk.

Lesprogramma leerjaar 4 - technicus

Leerjaar 4

Nog meer praktijk!
In je laatste jaar ben jij verantwoordelijk voor de techniek van Vers Vlees. Jij moet het licht- of geluidontwerp maken of jij moet er als stagemanager voor zorgen dat alles helemaal goed verloopt. Je bent vanaf de allereerste repetitie betrokken bij het proces van het maken van de voorstelling. Dat doe je samen met de acteurs en vormgevers, allemaal onder begeleiding van een professionele regisseur. Met Vers Vlees maak je twee voorstellingen. Ook loop je dit jaar twintig weken stage bij een extern theaterbedrijf.

Het vierde jaar is ook het jaar van de examens. Je doet examen in Nederlands, Rekenen en Engels. De voorstellingen van Vers Vlees en de stage gelden ook als examens.

 

In het vierde schooljaar kun je je extra specialiseren! Je kunt je specialiseren tot lichttechnicus en/of geluidstechnicus. Je krijgt dan één of twee extra diploma’s. Zo vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt.

Lesprogramma algemeen - technicus

Algemeen

Algemene vakken
Naast de vakspecifieke lessen is er gedurende de hele opleiding veel aandacht voor de algemene vakken Nederlands, Engels en Rekenvaardigheid. Ze zijn noodzakelijk voor je algemene ontwikkeling en maken onderdeel uit van je diploma. Met vakken als Teamwork, Persoonlijke loopbaanbegeleiding en Theateroriëntatie ontwikkel je jezelf als persoon en ontdek je steeds meer jouw plek in de maatschappij. En leer je grip te krijgen op je eigen ontwikkeling en denk je na over wat je allemaal nog wilt leren

Lokalen en praktijkruimtes
Je krijgt les in speciaal ingerichte lokalen en praktijkruimtes. Zo is er een volledige uitgeruste opname studio, een lokaal speciaal voor alle lessen lichttechniek, een ruimte voor mixing en mastering en een iMac-lokaal met alle benodigde software die je kan bedenken. Daarnaast krijg je veel lessen én maak je voorstellingen in onze professioneel ingerichte theaterzalen.

Na je opleiding
Veel afgestudeerde studenten vinden meteen een baan in het werkveld. Dat is mede te danken aan de goede connecties en stageplaatsen van de school. Je kunt aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap. Als theatertechnicus werk je mee aan theaterproducties en heb je een breed werkgebied. Je kunt werken als lichttechnicus, podiumtechnicus, geluidstechnicus of als stagemanager. Daarnaast kun je met het diploma Podium- en Evenemententechniek natuurlijk ook aan de slag in het enorm diverse werkveld van de evenementen en (pop)podia.

Vervolgopleidingen
Je kunt ervoor kiezen om je na de MBO Theaterschool verder te ontwikkelen aan een hbo-opleiding. Er zijn aantal hbo-opleidingen die in het verlengde liggen van de opleiding Technicus. Dat zijn:

HKU hogeschool voor de kunsten, Utrecht
Opleiding Audiovisual media / Opleiding Audio design / Opleiding Music management

Willem de Kooning Academie
Opleiding Audiovisueel ontwerpen

Royal Welsh college of music and drama in Cardiff, Engeland
Opleiding stage management