Stages

De Stage

Om je optimaal op het beroepenveld voor te bereiden en alles wat je in de opleiding over het vak leert in de praktijk te ervaren, loop je stage (ook wel BPV, wat een afkorting is voor beroepspraktijkvorming)

Het helpt je ook om goed te kunnen beslissen welke richting je precies op wilt als professional of om inzicht te krijgen in wat je nog bij moet leren en welke hbo vervolgopleiding daarbij past.

Snuffelstages

In het eerste jaar zijn er snuffelstages. Dit betekent dat je soms al wat mag doen, maar vooral kijken staat centraal. Je gaat naar diverse locaties en krijgt hier een rondleiding of je kijkt een stuk van een repetitie, montage of voorstelling. Er is ruimte voor vragen en om, zoals de titel al zegt, te “snuffelen”. Het is een eerste kennismaking met het werkveld en vooral bedoeld om te laten zien welke mogelijkheden er zijn voor toekomstige stages en werkplekken.

Zo zijn de eerstejaarsstudenten van de opleiding Podium & evenemententechniek dit studiejaar o.a. op bezoek geweest bij de Rotterdamse Schouwburg en het Afas Circus Theater, en zijn de studenten van de opleiding Artiest o.a. op bezoek geweest bij van Hoorne Entertainment en Maas theater en dans.

vormgeving-2

Stages 2e jaar

In het 2e jaar gaan de technici en vormgevers extern op stage. Met behulp van de stagecoördinator wordt er gekeken wat je wensen zijn en wordt er een plek voor je uitgezocht. Samen met de stagecoördinator ga je op sollicitatiegesprek en als het goed gaat ga je op stage. De insteek is dat je leert van een professional door mee te kijken en mee te werken

Deze stage duurt 10 weken. Deze 10 weken ben je ook echt extern. Je komt tussendoor één dag terug op school voor een terugkomdag.

Veel van deze stages zijn bij een vast theater of gezelschap. Denk aan Toneelgroep de Appel, Theater Walhalla, De Rotterdamse Schouwburg, Ro theater, het Nationale Toneel en Stage Entertainment. Maar ook diverse decor en kostuumateliers en freelance technici behoren tot het netwerk van de MBO Theaterschool.

De studenten van de artiesten opleiding hebben een stage ervaring door de samenwerking met Toneelschool Maastricht. In kleine groepjes worden er onder leiding van studenten van de regieopleiding een voorstelling gemaakt die in Rotterdam en Maastricht bespeeld wordt.

Stages 3e jaar

Ook in het 3e jaar lopen de technici en vormgevers 10 weken extern stage. Dit keer is het de bedoeling dat je deze plek zelf zoekt. Netwerken en jezelf presenteren zijn belangrijke vaardigheden. Je gaat dus ook zelf solliciteren en kan op zoek naar een plek die echt bij jou past. De stagecoördinator kijkt hier in natuurlijk wel mee en zal er met jouw voor zorgen dat je op een plek terecht komt die aan de juiste eisen voldoet. Omdat je nu derdejaars bent kun je op zoek naar stages met meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Denk bijvoorbeeld ook aan een tourstage.

Mogelijke stageplekken zijn o.a. te vinden bij: Stage Entertainment, Vorm en Decor, Luxor Theater, Ro theater, Lantaren Venster en de Doelen.

Studenten van de opleiding artiest worden acteur binnen Theatergroep Vers Vlees waarmee 6 producties en een soloproject wordt geproduceerd. Meer over Theatergroep Vers Vlees vind je hier. Er is soms ook een mogelijkheid om extern stage te lopen. Denk aan organisaties als Bos Theaterproducties, Maas theater en dans, Ro Theater en andere gerenommeerde gezelschappen. Gedurende het hele jaar komen er veel auditievacatures binnen en je mag hier ook zelf naar op zoek. Samen met jou wordt dan gekeken of het een leerzame en uitdagende plek is. De plek moet iets toevoegen aan jouw ontwikkeling.

Als derdejaarsstudent Techniek en Vormgeving heb je ook te maken met TG Vers Vlees. Je ondersteunt namelijk de aarsstudenten die verantwoordelijk zijn voor de technische productie en vormgeving van de voorstellingen van TG Vers Vlees.

Stages 4e jaar

(niet voor driejarige artiesten opleiding)

In het vierde jaar loop je als theatervormgever of technicus vooral stage bij TG Vers Vlees. Dit geldt voor alle opleidingen. Als vormgever ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en uitvoeren van de kostuum, grime en decor en de opleiding techniek verzorgt het licht en geluidsontwerp en draagt zorg voor de technische realisatie. Hierbij ben je dus zowel aan het ontwerpen als uitvoeren én stuur je de derdejaars aan die jou hierbij ondersteunen.

Daarnaast kies je als vormgever of technicus in samenspraak met school een periode waarin je extern stage loopt. Net als in het 3e jaar kies je deze zelf. Wanneer je binnen de techniekopleiding hebt gekozen voor een specialisatie licht of geluid is het belangrijk dat deze binnen minstens één van je stages aan bod komt.

Plaatsen waar in het verleden stages zijn gelopen zijn bijvoorbeeld: De Burgemeesters, Wünderbaum en RO Theater, de Appel, stylist Miquel Mohamadjar.

Stage blog