Over ons

De MBO Theaterschool is dé Rotterdamse opleiding voor jongeren met een grote ambitie om te werken in het theaterbedrijf. Voor of achter de schermen. Het is een kleine maar fijne school waar iedereen zichzelf mag zijn. Een bruisende plek vol creativiteit en werklust.

Drie opleidingen

De MBO Theaterschool komt voort uit een unieke samenwerking tussen Albeda College en Hofplein Rotterdam. De school biedt drie vakopleidingen op mbo niveau 4:

• Acteur (3 jaar, Artiest uitstroomprofiel Acteur)*
  • Technicus (4 jaar, Podium- en evenemententechnicus, Podium & Rigging)
  • Vormgever (4 jaar, Mediavormgever)

* Vanaf studiejaar 2017-2018 bieden we een speciaal excellentieprogramma aan voor studenten die na zich hun opleiding Acteur nog een extra jaar willen ontwikkelen en verdiepen. Dit kan via de opleiding tot Interdisciplinair Performer (Artiest uitstroomprofiel Musicalperformer).

De school zit in een karakteristiek en sfeervol pand aan de Pieter de Hoochweg. Het ademt kunst en creativiteit. Hier volg je lessen in volledig uitgeruste theaterzalen, studio’s, werkplaatsen en speciaal ingerichte praktijklokalen. Tijdens je opleiding doe je veel praktijkervaring op. De MBO Theaterschool is de enige mbo-opleiding in Nederland met een eigen theatergezelschap (Vers Vlees), bestaande uit acteurs, technici en vormgevers. Je leert dus niet alleen in een theaterschool, maar ook in een theaterbedrijf.

Hier staan wij voor

Onze school vormt een brug tussen het vmbo- en het hbo-onderwijs. Ons doel: vmbo-studenten opleiden tot breed georiënteerde, talentvolle jonge mensen met een stevige basis. We bieden drie creatieve, uitdagende en praktijkgerichte opleidingen. We willen een school zijn waar elke student zijn of haar kwaliteiten kan ontwikkelen en vrij is om te doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Daarnaast staan studenten van de MBO Theaterschool open voor de wereld om zich heen en willen ze het beste uit zichzelf halen.

Na de opleiding

Veel afgestudeerde studenten vinden hun weg naar een vervolgopleiding op een van de vele hbo-kunstopleidingen of aanverwante hbo-opleidingen. Een ander deel van de studenten gaat na het examen direct aan de slag in het werkveld. Ook stroomt een deel door naar hbo-opleidingen die niet in het verlengde liggen van de kunst.

Doorstoom

• HBO Opleiding in kunst & theater
  • Overige HBO Opleidingen
  • Baan in kunst & theatersector
  • Baan in overige sectoren
  • Overige

Toelating

dans

Eisen en procedure

Klik hier om je direct in te schrijven voor een van onze opleidingen.

Selectieprocedure

Om daadwerkelijk te worden aangenomen op de MBO Theaterschool, doe je mee aan een selectieprocedure. Tijdens de selectieprocedure zoeken we naar studenten die voldoende inzet, talent en ontwikkelingsmogelijkheden tonen om later een kans van slagen te hebben op de arbeidsmarkt.

Klik hier voor de specifieke toelatingseisen voor de verschillende opleidingen Artiest, Vormgever en Technicus.

Financiële zaken

studenten-studeren

Lesgeld

Voor jongeren vanaf 18 jaar is het wettelijk verplichte lesgeld €1.155,- per jaar in schooljaar 2018-2019. De schoolkosten voor boeken, readers, lesmaterialen, buitenlandse reizen (één culturele reis naar Berlijn en één theatertournee naar Engeland) en het gebruik van de faciliteiten van theaterbedrijf Hofplein Rotterdam, bedragen € 600,- per jaar. De theaterfaciliteiten bestaan uit een bijdrage aan het voorstellingsbezoek, vrijkaarten voor ouders tijdens schoolpresentaties, het gebruik van studio’s en materialen buiten lestijd, catering en uitleen van materialen, kostuums en rekwisieten.

Handige links en de actuele hoogte van het lesgeld:
http://www.ib-groep.nl (DUO IB-Groep)
http://www.rijksoverheid.nl (hoogte les- en cursusgeld)