De MBO Theaterschool

De MBO Theaterschool is de Rotterdamse opleiding voor jongeren met een passie voor theater en een grote ambitie om te werken in het theaterbedrijf. Voor of achter de schermen. De opleiding komt voort uit een unieke samenwerking tussen het Albeda College Rotterdam en Hofplein Rotterdam.

“Hier heb ik de magie van het theater van binnenuit leren kennen. Van niets iets moois maken. Samen met een leuke groep mensen.”

Midden in de praktijk

Wil je de sterren van de hemel spelen? Dragen de acteurs straks jouw ontwerp in jouw decor? Of draai je liever aan de knoppen achter de schermen? Dan vind je bij de MBO Theaterschool wellicht de opleiding voor jou!

De MBO Theaterschool biedt drie vakopleidingen: Theatervormgever (Mediavormgever Art & Design), Theatertechniek (Podium – evenementtechnicus, Podium & Rigging) en Artiest (Drama & Musical). Drie kunstvakopleidingen midden in de stad en midden in de praktijk van het theaterbedrijf Hofplein Rotterdam. De MBO Theaterschool is een bruisende plek vol creativiteit en ambitie.

Chris: “Deze school was een goede keuze omdat je hier al meteen met de drie disciplines van het vak te maken krijgt. De interactie met de mensen op de vloer, vaak in de functie van stagemanager, past mij het best. Samen iets moois neerzetten en soms het bijna onmogelijke tóch realiseren!”

Drie opleidingen

Drie creatieve, uitdagende en praktijkgerichte opleidingen voor jongeren die open staan voor de wereld om zich heen en het beste uit zich zelf willen halen. Drie opleidingen binnen Hofplein Rotterdam in de directe omgeving van alles wat met theater te maken heeft. Dat is de MBO Theaterschool. Gestart in 2002, in samenwerking met het Albeda College, is de school uitgegroeid tot een plek waar iedereen zijn of haar kwaliteiten kan ontwikkelen. En vrij is om te doen waar hij of zij gelukkig van wordt. De opleiding is een de brug tussen het vmbo en de hbo-kunstopleidingen. Een deel van onze studenten gaat na het eindexamen direct aan de slag, bijvoorbeeld als lichttechnicus, kostuumontwerper of acteur. Een groot deel stroomt door naar een hbo-theatervervolgopleiding. Ons doel: vmbo-studenten opleiden tot breed georiënteerde, talentvolle jonge mensen met een stevige basis.

Doorstoom

• HBO Opleiding in kunst & theater
  • Overige HBO Opleidingen
  • Baan in kunst & theatersector
  • Baan in overige sectoren
  • Overige

Nika: “Drie jaar geleden zag ik vooral de glitter en glamour van het theatervak en dacht dat deze school de eerste stap was om daar te komen. Ik ben gebleven omdat ik juist het tegenovergestelde van het leven leerde. Ik heb een orkaan aan ervaringen ontvangen, herinneringen die mij altijd zullen bijblijven en alle stappen gezet die nodig zijn om te komen waar ik nu ben.”

Toelating

dans

Eisen en procedure

Toelatingseisen, selectieprocedure en inschrijven Wil je deze opleiding volgen? Schrijf je in! Dit kan op twee manieren:

Selectieprocedure

Om daadwerkelijk te worden aangenomen op de MBO Theaterschool, doe je mee aan een selectieprocedure. Voor Artiest bestaat deze uit meerdere rondes op 24 en 25 maart 2017 (ronde 1) en 1, 2 en 3 april 2017 (ronde 2). Voor Theatertechniek en Theatervormgeving  vindt deze plaats op 7 en 8 april 2017. Voor deelname aan de selectieronde voor Theatervormgever en Theatertechniek worden geen kosten in rekening gebracht. Na je inschrijving ontvang je verdere informatie over de vorm en inhoud van de selectie. Voor de opleiding theatervormgever bestaat dit o.a. uit een kennismakingsgesprek waarbij je als toekomstige theatervormgever eigen gemaakt werk laat zien, een individueel motivatiegesprek en een AMN toets. Tijdens de selectieprocedure zoeken we naar studenten die voldoende inzet, talent en ontwikkelingsmogelijkheden tonen om later een kans van slagen te hebben op de arbeidsmarkt.

Klik hier voor de specifieke toelatingseisen voor de verschillende opleidingen Artiest, Theatervormgever en Theatertechniek.

Financiële zaken

studenten-studeren

Lesgeld

Voor jongeren vanaf 18 jaar is het wettelijk verplichte lesgeld €1.137,- per jaar in schooljaar 2016-2017. De  schoolkosten  voor boeken, readers, lesmaterialen, buitenlandse reizen (één culturele reis naar Berlijn en één theatertournee naar Engeland) en het gebruik van de faciliteiten van theaterbedrijf Hofplein Rotterdam, bedragen € 600,- per jaar. De theaterfaciliteiten bestaan uit een bijdrage aan het voorstellingsbezoek, vrijkaarten voor ouders tijdens schoolpresentaties, het gebruik van studio’s en materialen buiten lestijd, catering en uitleen van materialen, kostuums en rekwisieten.

Nieuw: Als je jonger bent dan 18, kun je geen studentenreisproduct krijgen. Vanaf 1 januari 2017 verandert dit. Dan krijgen ook mbo’ers die nog geen 18 jaar zijn een studentenreisproduct.

Handige links en de actuele hoogte van het lesgeld:
http://www.ib-groep.nl (DUO IB-Groep)
http://www.rijksoverheid.nl (hoogte les- en cursusgeld)